Březnové pořady Art Francesco

Marche – Vše z Itálie na jedné adrese (Martin Svatoš) vyprodáno

čtvrtek 21.2. 2019 od 19h
Marche je méně známým regionem nabízející všechny lákadla Itálie na jednom místě. A skutečně, v rodném kraji Raffaela Santiho naleznete krásná renesanční města, výborné víno, skvělou kuchyni, ale také velehory a moře. O tom, proč se balí sýry do listí, jak se dáví potulní mniši a o tom, kde najdete “pravé” jesličky z Betléma, si budeme povídat ve čtvrtek 21. února 2019 s Martinem Svatošem.

Zelená lékárna (Ivana Buttry)
úterý 26. 2. 2019 od 19.00
Pojďme se společně ponořit do světa voňavých rostlin, naučíte se toho tolik, že vaše okolí bude žasnout. Každý, kdo má rád bylinky, aromatické rostliny a rád je používá v kuchyni i na zahradě jistě ocení novodobé poznatky i tradiční recepty našich babiček, jak pomoct sobě i svému okolí. Představíme Vám 7 zelených strážců, které by ve vaší domácnosti rozhodně neměly chybět.

Malířova zpověď aneb Mé lásky (Ivan Svatoš, Ivana Buttry) vyprodáno
středa 6. 3. 2019 od 19h repríza
Povídání s malířem Ivanem Svatošem o jeho velkých láskách: poesii, víně, Praze, Berounce, Vysočině, Francii a mnohém dalším. Dozvíte se, jak se Ivan Svatoš dostal k malování, podle čeho si vybírá barvy nebo kde čerpá inspiraci. Prozradíme Vám, jaké vyznání mu napsala Zita Kabatová nebo čím fascinuje Jiřího Suchého.

Divočina s ručením omezeným -znáte z Českého rozhlasu (Jan Svatoš)
čtvrtek 14. 3. 2019 od 19h
Existují dvě divočiny. Ta skutečná a pak její mediální odlesk. Ten ale z mnoha důvodů bývá velmi často pokroucen. V diashow Jana Svatoše si připomeneme největší kauzy a podvody, kterých se filmaři dopouštěli při honbě za penězi, slávou nebo prvenstvím. Dozvíte se, proč se současným televizním divákům hanlivě přezdívá „armchair explorers“, proč se před 100 lety oslové natírali černou a bílou barvou nebo čím Walt Disney pobouřil ochránce přírody.

Cotes du Rhône – Krajem vína Vincenta van Gogha (Martin Svatoš)vyprodáno
úterý 19.3. 2019 od 19h
Miroslav Horníček kdysi napsal, že jih je souhrn jistých vlastností jistých končin nezaměnitelných kvalit: „hořkými vůněmi a rozpáleným tichem, jih modré oblohy nad modrým mořem.” Na celém světě je jen jedna řeka, která naplňuje prozaikova slova: Rhôna. Vydejte se s námi na jih od jejích pramenů v chladných švýcarských Alpách, okolo slavného Lyonu a slavných vinic Hermitage přes starodávná města Avignon a Arles až do magického kraje Camargue u Středozemního moře. Na tradiční klubový večer a sklenku vína vás zve Martin Svatoš.

Léčivá síla stromů (Ivana Buttry)
čtvrtek 21.3. 2019 od 19h
Vydejte se s námi prozkoumat pozoruhodný svět stromů. Prozradím Vám, jak naši předci stromy uctívali, ukážeme si příklady léčivých účinků některých dřevin. Dozvíte se ale také, ze kterého stromu se vyráběl kdysi střelný prach nebo jaký strom obdivovali Keltové. O léčivé síle stromů věděli naši předkové již dávno, teď je na čase, abychom si tyto znalosti osvojili i my.