Dubnové pořady –

úterý 14. dubna od 19 h

Zuzana SEKOROVÁ: ELEGANTNÍ PAŘÍŽ

(diashow) Vydejte se na netradiční procházku ulicemi módní Paříže a zažijete setkání napříč staletími s Coco Chanel, Yves Saint Laurentem a Christianem Diorem. Dozvíte se, co pro ně znamenal hotel Ritz, jaká místa je ve městě nad Seinou nejvíce inspirovala a jaké stopy po sobě zanechali budoucím generacím.

 

čtvrtek 16. dubna od 19 h

Jan E. SVATOŠ: ARCHA SVĚTEL A STÍNŮ

(film a beseda) V pátek se seznámili, v neděli měli svatbu. Před hněvem rodičů museli utéci z domova, a tak se na líbánky vydali k lidožroutům. Přišli o iluze, o kameru a málem i o život. Tam, kde by se jiní vzdali, nasadili američtí filmaři Martin a Osa Johnsonovi své životy, aby odvyprávěli svědectví o mizející divočině. 4násobně oceněný film režiséra Jana Svatoše, jemuž předcházelo 10 let příprav a pátrání v archivech.

sobota 18. dubna od 10 h

Ivana Buttry: ZAHRADA S RADOSTÍ –  workshop

(workshop) Autorka populárních knih o Francii a uznávaná zahradní architektka vám prozradí, jak vylepšit svoji zahradu. Workshop je určen jak pro majitele stávajících i budoucích zahrad. Na workshopu se dozvíte, jak své oáze klidu dát nový rozměr a posunout ji dále.

Pořad trvá 90 minut.

 

pondělí 20. dubna od 19 h

Martin SVATOŠ: Z  URBINA DO ŘÍMA aneb po stopách Raffaela Santiho

(diashow) Letos oslavíme 500 let výročí slavného renesančního malíře Raffaela Santiho. Kdy jindy vyrazit po jeho stopách za krásami střední Itálie? Už jenom z toho důvodu, že jeho život jakoby odrážel doporučení nejlepších italských bedekrů. Jeho stopy totiž kráčely z rodného renesančního Urbina v malebném Marche, přes magickou Perugii jeho mládí do skvostné Florencie v době vrcholu její slávy…jakoby toho bylo málo, slavný umělec své putování zakončil ve věčném městě Římě.

 

čtvrtek 23. dubna od 19 h

Ivana BUTTRY: Bratři Čapkové a jejich Praha

(diashow) Vypravíme se spolu po pražských stopách Karla a Josefa Čapka. Podíváme se do míst, kam rádi chodili, navštívíme jejich oblíbenou kavárnu a objevíme tajemství jejich vinohradské zahrady. Bratři Čapkové Vás překvapí i po letech, jejich laskavý humor i nevšední šíře tvůrčího záběru. Jestlipak víte, kdy říkali, že „kvetou poprsenky“ nebo proč se v Čapkově okrasném bazénku myly motorky? A co se stane, když dnes zvednete Čapkův telefon?

 

úterý 28. dubna od 19 h

Nadia Svatošová a Jan E. Svatoš: PUTOVÁNÍ VYSOČINOU za známými osobnostmi

(diashow) „Bohatství a chudobu nemají lidé v domě, ale v duši.“ Citát antického filozofa Zenona dokonale vystihuje Vysočinu a její umělce. Prozradíme Vám, jak se světlo svatojánských mušek stalo nejslavnějším českým pohádkovým příběhem, jež obdivoval i Walt Disney nebo jak se lidové písně horáckých dětí staly součástí světově proslavené hudby Bohuslava Martinů a zmíníme radosti i prožitky, které na Vysočině vyhledával herec Oldřich Nový, malíř Jan Zrzavý nebo Jan Werich…