Festival dokumentárních filmů režiséra Jana E. Svatoše v kině MAT

Milí přátelé,

srdečně vás zveme na festival dokumentárních filmů režiséra Jana E. Svatoše, který proběhne v kině MAT ve dnech 4.-6. listopadu 2022.

Na velkém plátně budete mít příležitost spatřit nejen nejnovější dokument AŽ ZAŘVE LEV, ale také běžně nedostupné filmy – 4násobně oceněný dokument ARCHA SVĚTEL A STÍNŮ nebo trezorový film NIKDO SE NEPTAL, který nebyl nikdy v distribuci.

Program a anotace filmů najdete níže.

Festival filmů režiséra Jana E. Svatoše
pá 4.11. od 18:30 / Archa světel a stínů (90 minut)
so 5.11. od 18:30 / Až zařve lev (100 minut)
ne 6.11. od 16:00 / Nikdo se neptal – trezorový film (20 minut). Po skončení následuje beseda s režisérem Janem E. Svatošem o zákulisí natáčení dokumentárních filmů.

Vstupenky budou v předprodeji od pondělí 17. 10. 2022, vstupenky zakoupíte v kině MAT, rezervace ZDE

 

Archa světel a stínů

  • Dokumentární / Dobrodružný / Životopisný / Historický
  • Česko, 2018, 90 min
  • Režie a scénář: Jan E. Svatoš
  • Kamera: Romi Straková

V pátek se seznámili, v neděli měli svatbu. Před hněvem rodičů museli utéci z domova, a tak se na líbánky vydali k lidožroutům. Přišli o iluze, o kameru a málem i o život. Tam, kde by se jiní vzdali, nasadili američtí filmaři Martin a Osa Johnsonovi své životy, aby odvyprávěli svědectví o mizející divočině. Celovečerní distribuční debut režiséra Jana Svatoše, jemuž předcházelo 10 let příprav a pátrání v archivech.

Dokument odkrývá zcela zapomenutý příběh z éry počátků kinematografie a vypráví nejen o lásce na první pohled, ale i o odvaze, o předsudcích a o střetu umělecké svobody s Hollywoodem. Dílo Martina a Osy fascinovalo kdysi nejen širokou veřejnost, ale i osobnosti jako E. Hemingwaye, Ch. Chaplina nebo britskou královskou rodinu. Jejich příběh je autentickým otiskem doby, kdy samotné filmování v Africe bylo nebezpečnější než šelmy a malárie a kdy fotografovat znamenalo riskovat, v lepším případě neúspěch, v horším i svůj život. (Art Francesco)

—————————————————————————————–

Až zařve lev

  • Dokumentární / Dobrodružný / Životopisný / Historický
  • Česko, 2022, 100 min
  • Režie a scénář: Jan E. Svatoš
  • Kamera: Romi Straková

V bezčasí Dantova očistce se potkávají dvě významné postavy českého středověku: král Přemysl II. Otakar a zapomenutý cestovatel, mnich Odorik, který jako první Evropan spatřil Tibet. Výměnou za popis cesty do východních zemí světa přiměje slavného krále složit účet za svoji vládu plnou úspěchů, ale i proher a křivd. Brzy zjišťuje, že oba mají nečekaně mnoho společného: vždyť jednomu ukradli knihu, druhému království v srdci Evropy.

Originální středověká road movie s mistrovským dialogem mezi svědomím krále a Odorikovou zvídavostí vás provede českým královstvím v době největšího územního rozmachu. Film také připomíná, že problémy řešené ve středověku jsou aktuální i v naší době: Ať je to tolerance k odlišným kulturám, plagiátorství nebo fake news. Na základě dlouholetých rešerší a spolupráce s předními českými i zahraničními odborníky se divák seznámí s unikátními a pozapomenutými historickými artefakty připomínající nadčasovost génia přemyslovského rodu.

—————————–————————————————————

Nikdo se neptal – trezorový film

  • Krátkometrážní / Dokumentární
  • Česko, 2012, 18 min
  • Režie: Jan E. Svatoš
 Osobní výpověď o událostech, které byste raději zapomněli.
 
„Šest let nacistické nadvlády stačilo na to, abychom se stali obětí infekce zla. Namísto toho, abychom předali ty, kdo zradili tento stát, řádnému soudu, jsme je vyhnali ze země a potrestali odplatou, která šla mimo hranice zákona. To nebyl trest. To byla pomsta,“ pronesl Václav Havel v roce 1990 v řeči, v níž mj. odsoudil i divoký odsun Němců z Brna. Během něho bylo násilně a zcela neorganizovaně přinuceno opustit své domovy více než 20 000 obyvatel. Cestu k rakouské hranici dlouhou 54 km museli absolvovat převážně ženy, starci, nemocní ale i děti ze smíšených manželství, které za válku měli jen pramalou odpovědnost. Autentická výpověď Češky narozené v Brně, která konec války zažila jako 15letá dívka a kterou osud po prožití jedné noční můry vehnal do druhé…
Pole pro přílohy

Náhled videa na YouTube ARCHA SVĚTEL A STÍNŮ | Official Trailer [HD]

Náhled videa na YouTube AŽ ZAŘVE LEV | Official Trailer [HD]