Nové pořady v Klubu Art Francesco 2020

Tajemství pražských soch
úterý 4. února 2020,  Ivana Buttry

Vypravíme se společně za známými i méně známými sochami v Praze. Dozvíte se, která slavná sousoší se „nepovedla“ a přesto je Pražané milují. Kterému známému pomníku se hanlivě říkalo „rozteklá šlehačka“ a proč se o sochu populární herečky už před 100 lety zajímal tehdejší bulvár. Průvodcem pořadu bude architektka Ivana Buttry.

NEVIDITELNÁ KRAJINA (z cyklu genius loci)
čtvrtek 20. února 2020, Jan E. Svatoš
 
V současné geopolitické situaci lidé stále častěji upínají zraky ke krajině našeho domova. V této vizuální pouti vás režisér Jan E. Svatoš provede po svých oblíbených místech v České republice. Navštívíme tajemné pralesy, starodávné úvozy, historická města i mýtické kopce. A pamatovat budeme zejména na odkaz velkého českého básníka Karla Hynka Máchy a toho, čím se z jeho přístupu k putování krajinou můžeme inspirovat i dnes.

 

Za tajemstvím Bordeaux a francouzské Akvitánie
25. února 2020, Martin Svatoš
 
Kraj při ústí řeky Garonny je celosvětově známý díky výjimečnému vínu, které proslavilo místní metropoli Bordeaux. Bylo by však velkou chybou myslet si, že to jediné, co mohou místní světu nabídnout, jsou exkluzivní vína z Medocu a Saint-Émilion. Vydejte se s námi až k Atlantiku, abyste se dozvěděli, co se stane každému, kdo usedne na kamenný stolec svatého Emila, kde leží největší písečná duna Evropy a odkud pocházel slavný Cyrano z Bergeracu.

 

Filipíny – Perlový náhrdelník Tichomoří
úterý 3. března 2020, Martin Svatoš
 
Ostrovní stát Filipíny je rozsypaný v západním Pacifiku jako jakýsi perlový náhrdelník, přičemž každý ostrov představuje svébytný klenot nabízející poutníkovi nepřeberné množství zážitků a příběhů. Vydejte se s námi do asijských tropů, abyste se dozvěděli, co se stalo s portugalským mořeplavcem Fernãem de Magalhãesem a jak se do Manily dostalo pražské Jezulátko. Podíváme se také na nedobytný ostrov Corregidor, který zažil nebývalé příběhy hrdinství a zrady.

FASCINACE ŠELMAMI (z cyklu Utajené dějiny zvířat)
čtvrtek 5. března 2020, Jan E. Svatoš

Jaguár, puma, kodiak… Jsou všude kolem nás – ve značkách automobilek, v logách konfekčních firem, na bilboardech i na statisících amatérských fotografií. Lákají děti, fascinují dospělé. Jsou hrdiny pohádek i antagonisty filmových hororů. V netradiční diashow Jana E. Svatoše bude řeč o šelmách – o lvech, tygrech či medvědech. Podnikněte výpravu do minulosti, ve které se zrodil respekt i nenávist k těmto predátorům.

 

CO MI VYPRÁVĚLY PRAŽSKÉ VĚŽE
úterý 10. března 2020, Ivan Svatoš a Ivana Buttry

Malíř Ivan Svatoš spolu s architektkou Ivanou Buttry Vás tentokráte vezmou na prohlídku tajuplných pražských věží. Vystoupáte do výšky a spatříte naši metropoli z ptačí perspektivy: Dozvíte se zajímavosti o defenestraci konšelů, kteří vyletěli okny z Novoměstské radnice, prozradíme Vám, na jakou věž v roce 1648 zaměřilo švédské vojsko svoji pozornost nebo jakou věž se v Praze naštěstí nepodařilo postavit.

ŠIFRA MISTRA DÜRERA – aneb Z Norimberku do Benátek
úterý 7. dubna 2020, Jan E. Svatoš

Kam putoval pramen vlasů velkého renesančního umělce a proč lidé po jeho smrti uvěřili, že byl světcem? Albrecht Dürer leží ve stínu velkého Leonarda Da Vinciho, jeho příběh je příběhem o předsudku, talentu a neuvěřitelné píli. Vydejte se na dobrodružnou diashow s oblíbeným malířem režiséra Jana E. Svatoše a dozvíte se, proč je velký malíř považován za praotce „selfie“, proč se mu v Itálii smáli a zda někdy slavný Norimberčan navštívil české země?